Voor de docent

De rol van de docent

Lerenvoorhetexamen.nl is vooral gemaakt voor eindexamenleerlingen. Maar in de voorbereiding op de eindexamens speelt voor veel leerlingen de docent een cruciale rol. De docent is een vraagbaak, motivator en coach. Al het trainingsmateriaal dat op deze website wordt aangeboden, kan gebruikt worden door docenten tijdens de les of een examentraining. Ook kunnen docenten met een gerust hart hun leerlingen doorverwijzen naar Leren voor het examen. Wij vragen namelijk geen kosten voor het materiaal dat we aanbieden en hebben online privacy van leerlingen hoog in het vaandel staan.

Waarom lerenvoorhetexamen.nl?

Door corona en de (tijdelijke) schoolsluiting loopt het examenjaar anders dan andere jaren. Minder en vooral veel online lessen. Dat werkt niet voor iedereen even goed om bij te blijven met de lesstof. Om te zorgen dat alle leerlingen straks klaar zijn voor het examen, is er lerenvoorhetexamen.nl. Het materiaal oplerenvoorhetexamen.nl is naast de lessen op school te gebruiken. Met deze toegevoegde info vinden leerlingen ondersteuning om zich extra voor te bereiden.

Wat vind je op lerenvoorhetexamen.nl?

Per leerniveau staan alle eindexamenvakken in een overzicht. In dat overzicht vind je verschillende soorten ondersteuning:

  • De syllabus van het schoolvak is omgezet in begrijpelijke taal zodat duidelijk is wat je moet weten en kunnen voor het centraal examen. Ook vind je hier een handige checklist met de onderwerpen van het eindexamenvak.
  • De oefenexamens en uitwerkingen per vak verwijzen vooral naar het examenkompas van Cito. Ook vind je verwijzingen naar de examens van 2015 tot en met 2021.
  • In de video’s vind je uitleg van de domeinen en subdomeinen van het examenvak.

Met wie werken wij samen?

Leren voor het examen is een initiatief van Kennisnet. Het doel van Leren voor het examen is het toegankelijk maken van eindexamenhulp voor alle eindexamenleerlingen in Nederland.  Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, werkt Kennisnet samen met verschillende partners. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap steunt en financiert dit initiatief. Het LAKS adviseert over de inhoud en hoe de website eruit moet zien. Cito helpt als expert met onder andere het examenkompas en heeft voor alle examens van 2015 tot en met 2019 gezorgd om mee te oefenen. Docenten van FvOv en Platform VVVO geven informatie over de examenvakken. Kennisnet en Wikiwijs zorgen voor de website, de teksten en het projectmanagement.